woensdag 09 augustus 2017 - 19:50 19:50 Leeftijd: 108 days

10e ESV Friese Masters

Categorie: Uitslagen
Door: John Poelstra

De 10e “ESV Berlikum” Friese Masters weer groot succes

Zaterdag 22 april was de 10e editie van de Friese Masters in Stiens. Het toernooi kende dit jaar een record aantal deelnemers. Liefst 680 inschrijvingen vielen er te noteren. Clubs uit alle delen van het land kwamen naar Stiens, waardoor het toernooi ook kwalitatief van een hoog niveau was. De ruim 20 judoka’s uit Duitsland en enkele uit België gaven het toernooi een internationaal karakter. De Berlijnse club SV Berlin 2000 was ondergebracht in de jeugdherberg “Cleyn Alsert” in Ingelum en vonden het fantastisch. Het complete programma wat voor hun was uitgedacht bleek erg in de smaak te vallen. Met vrijdag avond training, zaterdag toernooi en zondag nog een training werden ze op hun wenken bedient.

De D.W. Poelstra bokaal, de beker voor de beste club, ging dit jaar naar de Judo Kings. Zij eindigden nipt voor Team Coolen (uit de beurt van Tilburg) en Sportschool Poelstra die als 2e en de derde eindigden. Naast de bokaal kregen ze alle drie een cadeau bon van sponsor Nihon Sport die ze daar kunnen besteden.

Bij de senioren wist Gert Rabe (Fries uitkomend voor de club uit Berlijn) in de klasse +90 kg de titel te pakken voor Robin Kalsbeek (Poelstra). Sportschool Poelstra pakte nog een aantal prijzen bij de senioren: zilver voor Glenn Dijkstra (-66 kg). Dit was voor Glenn ook gelijk zijn afscheid als judoka. Hij is nu gestopt. Brons was er voor Robert van der Wal (-90 kg).

Bij de dames senioren was de titel voor Julia van der Molen (Poelstra) voor Silke Kloetstra (Poelstra) in de klasse -57 kg. Alie Weever (Sportcentrum Akkermans) pakte nog brons in de klasse -70 kg.

In totaal wisten maar 9 Friezen het toernooi te winnen. De uit Nijland afkomstige Gert Rabe voor SV Berlin 2000. Julia van der Molen bij de dames -57 kg. Verder voor FMT budo: Maartje Velstra (-10 jaar -24 kg); voor Kings uit komend: Milou Hendriks (-15 jaar -36); Berber Ludema (-15 jaar -44 kg); Mark Klokman (-15 jaar -34 kg) en Troy v.d. Veen (-15 jaar -46 kg). Esben Poelstra (Sportschool Poelstra) (-15 jaar -38 kg) en John Kuiper (-10 jaar -24 kg). Dit geeft gelijk ook de sterke bezetting van het toernooi aan.EK judo


Als club (Sportschool Poelstra) waren we natuurlijk ook erg benieuwd naar de verrichtingen van Sanne Vermeer op het EK judo in het Poolse Warschau. Als haar oud trainer en coach vind ik het geweldig dat ze op het EK heeft gestaan. Helaas verloor ze haar 1e ronde partij, waardoor ze was uitgeschakeld. Ook met de landenwedstrijd vandaag is ze in actie gekomen. De Nederlandse ploeg kwam 3x in actie, waaronder tegen Frankrijk. Deze partij verloor Sanne Vermeer. In de herkansingen won de Nederlandse dames ploeg met 5 – 0 van Turkije. Sanne had hierin geen tegenstandster, maar zorgde wel voor het beslissende punt. In de strijd om het brons verloor ze van een Duitse oud Europees Kampioene. Het complete weekend was voor haar natuurlijk een geweldige ervaring die ze heeft opgedaan. Als 2e jaars junior heeft ze nu al 3 partijen staan judoën op het EK voor senioren, dat komt in het Nederlandse judo niet zo heel vaak voor. De 2e andere Friezinnen die in actie kwamen, Margriet Bergstra en Natascha Ausma wonnen wel beiden hun eerste partij, maar werden in de 2e ronde uitgeschakeld. Margriet Bergstra won in de landen wedstrijd ook een partij. Natascha Ausma kwam helaas niet actie in vandaag. Voor het Friese judo, geweldig wat deze 3 dames presteren.


SponsorKliks, gratis sponsoren!
Erkend leerbedrijf

Volg ons